1981

V dubnu Plastic People na Hrádečku nahráli album Co znamená vésti koně. Koncertní provedení 15. března 1981 v Kerharticích poblíž České Lípy pro Plastiky de facto znamenalo konec vystupování: poté, co Státní bezpečnost nechala podpálit dům, ve kterém se představení konalo, bylo jasné, že jde opravdu do tuhého. V listopadu 1981 byl v rámci zásahu proti vydavatelům samizdatového časopisu Vokno počtvrté uvězněn Jirous, tentokrát na tři a půl roku. Brabence StB pod hrubým nátlakem donutila podat žádost o vystěhování.

1982

Z plánovaného projektu Souostroví Gulag, inspirovaného koncentráčnickou epopejí Alexandra Solženicyna, zůstal jen fragment: tři instrumentálky (Metastáze, Kolejnice duní a Sociálně blízcí), natočené v březnu. Dva dny poté, co je Plastici nahráli, odjel Brabenec do Rakouska a v příštím roce se přestěhoval do Kanady.

1983

Kanadské vydavatelství Boží Mlýn zveřejnilo pod titulem Leading Horses zkrácenou „studiovou“ nahrávku Co znamená vésti koně (sedm skladeb z deseti). Plastic People (tedy baskytarista a zpěvák Hlavsa, klávesista a zpěvák Janíček, violista a zpěvák Kabeš, bubeník Brabec, houslista Leština) přibrali Petra Placáka a Václava Stádníka, mladé hráče na klarinet, basklarinet a flétnu, a vytvořili album Hovězí porážka, jímž se do jisté míry vrátili k přímočaře rockovému pojetí.

1984

V lednu 1984 byla dokončena nahrávka Hovězí porážky, krátce nato napsal Václav Havel sleevenote pro připravované vydání v Kanadě. K vydání gramofonové desky ovšem nakonec nedošlo a Boží Mlýn ukončil existenci.

1985

Na desce Půlnoční myš (nahrané na jaře) soubor posílili ještě trombonista Vladimír Dědek a kytarista Jan Macháček. Ve srovnání s tíživě temnými skladbami z období 1977-84 je toto album odlehčenější, obsahuje nepřehlédnutelnou dávku humoru. Část textů pro Hovězí porážku a téměř všechny pro Půlnoční myš – tedy básně Ivana Wernische, Karla Hynka Máchy, Christiana Morgensterna a Milana Nápravníka – pro Plastic People vybral Václav Havel.
Jan Brabec s Ladislavem Leštinou, Vítem Bruknerem a Andreou Landovskou vytvořili v létě 1985 seskupení Z jedné strany na druhou, v lednu 1986 natočili stejnojmennou kazetu, v únoru měli soukromý koncert v Praze-Lysolajích.