1996

V září vyšlo album Půlnoci Live In New York, obsahující záznam vystoupení z 25. dubna 1989, na němž se podíleli i kytarista Gary Lucas a saxofonista Elliott Sharp. Skupina Fiction v listopadu zveřejnila své třetí album Noc a den. Domácí kapela (už ve složení se zpěvačkou Michaelou Němcovou) v tomtéž měsíci vydala své druhé album Jedné noci snil.

1997

10. ledna Plastic People vystoupili ve Španělském sále Pražského hradu na slavnostním večeru k dvacátému výročí Charty 77. Nejvýznamnější sestava skupiny (Milan Hlavsa, Josef Janíček, Jiří Kabeš, Vratislav Brabenec, Jan Brabec) tak spolu stála na pódiu poprvé po šestnácti letech. Na jaře se konaly poslední koncerty Fiction. V srpnu bylo zahájeno vydávání sebraných nahrávek souboru z let 1969-1986 na deseti kompaktních discích. Milan Hlavsa a Jan Vozáry vydali v září 1997 album Magická noc, sestavené z elektronických coververzí třinácti písniček Plastic People. 31. října vyšlo v nakladatelství Maťa první vydání knihy Texty.
V září se Vratislav Brabenec vrátil do České republiky a Plastic People, posíleni o kytaristu Josefa Karafiáta, začali zkoušet na koncertní turné, které začalo 31. října v Liberci, pokračovalo v Pardubicích, Polné u Jihlavy, Českých Budějovicích, Plzni, Brně, Valašském Meziříčí, Kopřivnici, Uherském Hradišti a vyvrcholilo od 19. do 22. listopadu sérií čtyř vystoupení v pražském Paláci Akropolis. Na koncertech 21. a 22. listopadu bylo natočeno album 1997, které vydala v polovině prosince firma Aion. V prosinci také vyšla kniha Ivana Jirouse Magorův zápisník, obsahující mj. Pravdivý příběh Plastic People.

1998

Další koncertní šňůra Plastic People se konala od 18. do 30. března a zahrnula Vídeň, Bratislavu, Žilinu, Lučenec, Trenčín, Košice, Študlov a Prahu (Akropolis). Pražský koncert 30. března navštívil i prezident Václav Havel. 13. července proběhl další koncert v Akropoli, 18. července Plastic People s úspěchem vystoupili v newyorském klubu Irving Plaza. Milan Hlavsa při příležitosti návštěvy Václava Havla ve Spojených státech hrál 17. září v Bílém domě jako host na koncertě Lou Reeda (společně hráli Reedovy skladby Sweet Jane a Dirty Blvd.). 29. a 30. září se konaly koncerty v Paláci Akropolis, v říjnu vystoupení v Písku. Milan Hlavsa na podzim natočil sólové album Šílenství. Sestavil je ze skladeb, které byly psány pro Plastic People, ale skupina je odmítla. Na přípravě alba se podíleli Dušan Vozáry (producent, syntezátory a samply), Josef Karafiát a Jan Pokorný (kytary) a Eva Turnová (zpěv).