1986

Začátkem roku Plastic People nahráli instrumentální doprovod k vídeňskému uvedení Havlovy divadelní hry Pokoušení; scénickou hudbu natočili Hlavsa, Janíček, Kabeš, Brabec, Dědek, Leština a nový violoncellista Tomáš Schilla. Hudba ovšem nakonec použita nebyla.
Po Leštinově a Dědkově odchodu Plastici přibrali zpěvačku Michaelu Pohankovou (od ledna 1989 Němcovou) a kytaristu Milana Schelingera (který hostoval už v jedné skladbě na Hovězí porážce).

1987

V únoru došlo poslednímu pokusu uspořádat vystoupení Plastic People: v Lucerně (v rámci předkola festivalu Rockfest) a v Junior klubu Na Chmelnici (tehdejším pražském centru nezávislého rocku), pod zkratkou PPU a v sestavě Hlavsa, Janíček, Kabeš, Brabec, Pohanková, Schilla, Schelinger. Zákazy vždy přišly jen krátce před plánovaným vystoupením, dva koncerty PPU Na Chmelnici byly dokonce plakátovány. Britský hudebník, vydavatel a vůdčí osobnost hnutí Rock In Opposition Chris Cutler vydal desku Půlnoční myš (pod názvem Midnight Mouse). Protože Cutler pravidelně jezdil do Československa, nebyla z konspiračních důvodů na albu uvedena jeho firma Recommended Records, ale holandská značka Freedonia Records.
Milan Hlavsa začal (jako kytarista a občasný zpěvák) veřejně vystupovat se skupinou Garáž, pro kterou už od počátku osmdesátých let psal skladby a několikrát s ní také natáčel (nahrávky vyšly roku 1990 na deskách Best Of Garáž a Vykopávky, později také na kompaktních discích Demo, Garáž No. 1 a To byla Garáž).

1988

V březnu se Plastic People rozešli. Milan Hlavsa, Josef Janíček, Jiří Kabeš, Michaela Pohanková, Tomáš Schilla, kytarista Karel Jančák a bubeník Petr Kumandžas založili skupinu Půlnoc, která měla v repertoáru i skladby Podivná je podivná, Nikde nikdo a Dopis, připravené ještě pro Plastic People. Půlnoc koncertovala od 28. června 1988, veřejně a bez větších problémů.

1989

Vratislav Brabenec natočil s Josefem Karafiátem v Kanadě kazetu Mraky se vaří, 29. ledna 1989 se v newyorském klubu Kitchen spolu s Pavlem Zajíčkem, Edem Sandersem, Elliottem Sharpem, Garym Lucasem a dalšími hudebníky zúčastnil benefičního koncertu pro Ivana Jirouse, popáté uvězněného v říjnu 1988 a propuštěného až v listopadu 1989. Hlavsa odešel od Garáže. Půlnoc absolvovala první turné po klubech ve Spojených státech (duben a květen 1989), kytarista Karel Jančák v USA zůstal, nahradil jej Jiří Křivka.

1990

16. června 1990 vystoupila Půlnoc v Paříži na výstavě tvorby Andyho Warhola, kde po dvacetileté pauze zahráli i The Velvet Underground. V létě 1990 vydala desku Půlnoc, v říjnu a listopadu absolvovala druhé turné po Americe. Tentokrát již muzikanti nemuseli do Ameriky letět jako nenápadní turisté, ale šlo o standardně zorganizovanou koncertní šňůru.